٩٧ شرکت خارجی در اجلاس امروز پتروشیمی تهران

شانا:
  • همایش بین‌المللی پتروشیمی ایران (IPF) با هدف معرفی فرصت‌های سرمایه‌گذاری در ایران، امروز در تهران برگزار می‌شود. در این همایش ٩٧ شرکت خارجی از ٢٥ کشور جهان حضور دارند
  • به گزارش گروه تلکس شانا به نقل از روزنامه ایران، صنعت پتروشیمی ایران، دارای مزیت‌های بی‌نظیری است که در هیچ کشور دیگری همانند آن را نمی‌توان یافت. وجود مخازن بزرگ گازی و خوراک فراوان، دسترسی به منابع آبی در سواحل جنوبی و قرار گرفتن در کنار مسیرهای حمل و نقل دریایی از جمله این مزیت‌ها هستند که ایران را به مکانی جذاب برای سرمایه‌گذاران و قطب بزرگ صنعت پتروشیمی تبدیل کند. اما در پیش روی این بهشت صنعت پتروشیمی، موانعی وجود دارد که علاوه بر مشکلات و موانع قانونی، تحریم عمده‌ترین مانع به شمار می‌رود. البته انتظار می‌رود که این مانع بزرگ بزودی برداشته شود. از این‌رو سرمایه‌گذاران از هم‌اکنون خود را برای حضور در صنایع مهم ایران که پتروشیمی در صدر آن قرار گرفته است آماده کرده‌اند چراکه همان‌طور که اشاره شد ایران جزو معدود کشورهای جهان است که تمام ابزار، ظرفیت‌ها و منابع مورد نیاز برای یک صنعت پتروشیمی سودآور و فعال را دراختیار دارد.
    همایش بین‌المللی پتروشیمی ایران (IPF) با هدف معرفی فرصت‌های سرمایه‌گذاری در ایران نیز امروز به همین منظور در تهران برگزار می‌شود. در این همایش ٩٧ شرکت خارجی از ٢٥ کشور جهان حضور دارند تا بررسی‌ مذاکرات نهایی خود برای ورود به این صنعت را در روزهای پایانی تحریم ایران انجام دهند. البته این مذاکرات از چندی پیش با کمرنگ شدن فشارهای خارجی آغاز شده اما قرار است در جریان دوازدهمین همایش بین‌المللی پتروشیمی ایران به طور رسمی طرح‌های توسعه‌ای صنعت پتروشیمی به این سرمایه‌گذاران خارجی معرفی شود.
    در ماه‌های اخیر هیأت‌های زیادی از کشورهای اروپایی و آسیایی به ایران سفر کرده و به مذاکره با طرف‌های ایرانی پرداختند، اما نکته مهم و قابل توجه اینکه همه آنها به صنعت پتروشیمی نگاه ویژه‌ای داشتند. این هیأت‌ها معمولاً علاوه بر دیدار و گفت‌و‌گو با مقام‌ها و مسئولان سیاسی و اقتصادی، با فرصت‌های سرمایه‌گذاری در صنعت پتروشیمی آشنا و چشم‌انداز سرمایه‌گذاری در این صنعت را رصد می‌کنند. ده‌ها طرح نیمه تمام پتروشیمی در کشورمان وجود دارد که با بهره‌برداری از آنها ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی با جهش چشمگیری مواجه خواهد شد. در این میان حدود ٦٠ طرح نیمه تمام باقیمانده صنعت از پیشرفت ١٠ تا ٩٠ درصدی برخوردارند که با راه‌اندازی آنها، ظرفیت تولید سالانه محصولات پتروشیمی به ١٢٠ میلیون تن در سال افزایش خواهد یافت. همچنین برای ساخت ٣٦ طرح جدید به ٤١ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری نیاز است که با بهره‌برداری از آنها ظرفیت تولید سالانه از ١٨٠ میلیون تن در سال فراتر خواهد رفت. این طرح‌ها نیز که در دولت یازدهم با نگرشی جامع تدوین شده، سرمایه‌گذاری در آنها برای شرکت‌های خارجی بسیار جذاب است. بسیاری از این طرح‌ها امروز و فردا به شرکت‌های خارجی معرفی خواهد شد و قرار است شرکت ملی صنایع پتروشیمی شرکت‌کنندگان خارجی را پس از اتمام همایش برای بازدید از طرح‌ها به جنوب کشور ببرد. به گفته محمد حسن پیوندی معاون مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، شرکت‌های معتبر پتروشیمی جهان از کانادا، دانمارک، فرانسه، آلمان، ایتالیا، اسپانیا، ژاپن، سوئیس، روسیه، انگلیس، استرالیا و هند در این همایش حضور خواهند داشت. پیوندی معتقد است: ایران در سطح جهان، تنها کشوری است که تمام ابزار، ظرفیت‌ها و منابع مورد نیاز برای یک صنعت پتروشیمی سودآور و فعال را دراختیار دارد، به طوری که هیچ کشوری در جهان این مزیت‌ها را یکجا در اختیار ندارد.
    افزایش ١٠ درصدی ارزش صادرات محصولات پتروشیمی
    در صورت رفع تحریم‌ها، هزینه‌های صادرات محصولات پتروشیمی حدود ١٠ درصد کاهش می‌یابد.
    عباس شعری مقدم معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی با بیان این مطلب در گفت‌و‌گو با ایرنا درباره تأثیر رفع تحریم‌ها بر صادرات محصولات پتروشیمی، اظهار داشت: ما مشکل عمده‌ای در صادرات محصولات پتروشیمی نداریم و در واقع چالش اصلی ما در انتقال ارز است.
    مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، پرداخت هزینه اضافی برای صادرات را از دیگر مشکلات این بخش بیان کرد و افزود: با رفع تحریم‌ها، دیگر این هزینه‌های اضافی پرداخت نخواهد شد. وی درباره صادرات محصولات پتروشیمی به اروپا در پساتحریم نیز گفت: بازار جذاب ما اروپا نیست بلکه شرق آسیا، چین و هند، مشتری اصلی محصولات پتروشیمی ایران هستند. در دوران تحریم به دلیل فراهم نبودن امکان گشایش ال. سی، معاملات خارجی با ریسک بالایی انجام می‌شد، اما با رفع تحریم‌ها و از سرگیری استفاده از ال. سی، ریسک معاملات کاهش یافته و به تبع آن میزان مراودات افزایش می‌یابد.
    همچنین در سال‌های تحریم، برخی مشتریان از این فرصت سوءاستفاده کرده و قیمت‌های پایینی را برای محموله‌های پتروشیمی پرداخت می‌کردند. همچنین گاهی اوقات، خریداران با یکدیگر تبانی کرده و قیمت محصولات ما را پایین نگاه می‌داشتند.
    «مهدی شریفی نیک نفس» مدیرعامل شرکت بازرگانی پتروشیمی نیز با تشریح جزئیات افزایش سودآوری صادرات محصولات پتروشیمی در پساتحریم گفته بود: با رفع موانع بانکی، بیمه‌ای و حمل ونقل، شرایط صادرات تسهیل شده و هزینه‌ها کاهش قابل توجهی می‌یابد. ایران در نظر دارد میزان ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی خود را از ٦٠ میلیون تن کنونی به ١٢٠ میلیون تن در طول برنامه ششم توسعه و تا سال ١٤٠٤ به ١٨٠ میلیون تن افزایش دهد.
    در سال گذشته حدود ١٦ میلیون تن انواع محصولات پتروشیمی به ارزش ١٠ میلیارد دلار به خارج از کشور صادر شد.
    مذاکره با سرمایه گذاران خارجی
    مدیر برنامه‌ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی از مذاکره با شرکت‌های آلمان، ژاپن، کره جنوبی و ایتالیا به منظور سرمایه‌گذاری در صنعت پتروشیمی ایران خبر داد و گفت: بخشی از طرح‌های اوره و متانول در برنامه ششم توسعه صنعت پتروشیمی تعدیل می‌شوند. حمید رضا رستمی با اشاره به تدوین برنامه ششم توسعه در شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: صنعت پتروشیمی ٢ نقشه راه دارد که یکی رسیدن به ظرفیت تولید سالانه ١٨٠ میلیون تن انواع محصولات پتروشیمی است و دیگری نیز رسیدن به اهداف برنامه ششم توسعه در صنعت پتروشیمی است.
    وی با اشاره به اینکه رسیدن به تولید سالانه ١٨٠ میلیون تن انواع محصولات پتروشیمی نیازمند سرمایه‌گذاری و برنامه‌ریزی دقیق است و بزودی قابل دسترسی نیست، خاطرنشان کرد: اما رسیدن به اهداف برنامه ششم در صنعت پتروشیمی قابل دستیابی است.
    رستمی با تأکید بر ٦٠ طرح نیمه کاره در صنعت پتروشیمی گفت: بخشی از این طرح‌ها مربوط به اوره و متانول است که قراراست تعدیل و ساخت آنها به برنامه هفتم موکول شود.

نقشه راه پوتین و روحانی برای آینده گاز طبیعی جهان

شانا:
  • ایران و روسیه به همراه قطر با ٤٨,٧ درصد از ذخایر گاز طبیعی جهان بازیگردانان تاثیر گذار آینده بازارهای گاز جهان هستند.
  • شانا، سومین اجلاس سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز در تهران، ٢ آذرماه ١٣٩٤ برگزار شد و در این اجلاس روسای جمهوری، وزرای انرژی و هیئتهای بلندپایه کشورهایی که بیشترین ذخایر گازی جهان را در اختیار دارند شرکت کردند.

     
    جی ای سی اف 

    از نکات مهم سومین اجلاس سران GECF می توان به بیانات روسای جمهوری ایران و روسیه و مسئولان قطری به عنوان نخستین، دومین و سومین دارندگان بزرگ ذخایر گازی جهان اشاره کرد که حاوی نکات مهمی در زمینه ساختارهای آینده گاز جهان است.
    ایران و روسیه به همراه قطر در مجموع ٩١,١ تریلیون مترمکعب ذخایر گاز طبیعی ٤٨.٧ درصد از ذخایر گاز طبیعی جهان را در اختیار دارند و هر گونه سیاستگذاری از طریق این سه کشور می تواند تاثیرات مهمی در آینده بازارهای گاز جهان داشته باشد. 
    البته ذکر این نکته مهم است که قطریها چنان که محمدبن صالح الساده، وزیر صنعت و انرژی این کشور هم به آن اشاره کرده، میدانهای گازی خود را در حداکثر ظرفیت در حال بهره برداری دارند. اما ایران و روسیه چشم انداز آینده گازی خود را در توسعه بیشتر این بخشها می دانند.

     
    پوتین

    دکتر روحانی، رئیس جمهوری ایران در سومین اجلاس سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز در تهران راهبرد جمهوری اسلامی را افزایش تولید و صادرات گاز طبیعی از طریق سرمایه‌گذاری در میدانهای نفت و گاز با اولویت همکاریهای بین المللی اعلام کرد.
    رئیس جمهوری، هدف از این اجلاس را همکاری برای یافتن راهکارهایی جهت حمایت از منافع جمعی کشورهای عضو مجمع دانست و 
    در بخشی دیگر از سخنان خود به بیان ظرفیتهای اقتصادی ایران و معرفی شکل جدید قراردادهای نفتی ایران در بخش نفت و گاز پرداخت و گفت: "ایران به عنوان یکی از بزرگترین دارندگان ذخایر گازطبیعی جهان، از ظرفیت بسیار بالایی برای تولید و صادرات گاز طبیعی و مشارکت بیشتر در تأمین امنیت عرضه انرژی جهانی برخوردار است. کشور من طی سالهای گذشته سیاست جایگزینی گاز را به جای دیگر سوختهای فسیلی به کار بسته و در حال حاضر حدود ٧٠ درصد ترکیب انرژی ایران را گاز تشکیل می دهد و حدود ٩٠ درصد خانوارهای شهری و روستایی ایران به شبکه سراسری توزیع گاز دسترسی دارند، و ظرفیت تولید گاز ایران تا ٢ سال آینده به بیش از هزار میلیون متر مکعب در روز خواهد رسید.
    اما مقایسه نسبت میزان تولید به حجم ذخایر و بویژه نسبت صادرات گاز طبیعی این کشور به حجم ذخایر آن نشان می دهد که محدودیتهای تحمیلی سیاستهای بین‌المللی در گذشته مانع بهره‌برداری مطلوب ایران از این ظرفیتها شده است. البته ما معتقدیم این وضع با توافقهای اخیر ایران در مورد برنامه‌های صلح‌آمیز انرژی هسته ای خود با کشورهای ١+٥، به سرعت تغییر خواهد کرد و مقدمات این تغییرات وسیع و همه جانبه نیز در سرمایه گذاریها و تصمیماتی که از بدو شروع به کار این دولت صورت گرفته، آماده شده است. 
    تداوم افزایش سریع ظرفیتهای تولید گاز ایران در دو سال گذشته، این امکان را به ایران می دهد که صادرات گاز را به کشورهای همسایه از طریق خط لوله و به دیگر نقاط دنیا از طریق LNG افزایش دهد. راهبرد ما بر افزایش تولید و صادرات گاز طبیعی از طریق سرمایه‌گذاری در میدانهای نفت و گاز استوار شده است. 
    بی‌مناسبت نیست یادآوری کنم که چارچوب قراردادهای نفتی و گازی جدید ایران، زمینه جذابی را برای سرمایه‌گذاری در صنعت نفت و گاز ایران فراهم می‌کند و این دولت حمایت خود را از سرمایه گذاریهای بین‌المللی در صنعت نفت و گاز اعلام می‌دارد. 
    البته ایران علاوه بر افزایش ظرفیتهای تولید، برنامه‌های گسترش مصرف گاز در داخل و درعین حال افزایش کارآیی انرژی و صرفه‌جویی و بهینه سازی در مصرف را در دستور کار دارد، تا بتواند ضمن بهره‌گیری داخلی از این انرژی پاک، ظرفیت صادراتی خود را ارتقا بخشد".
    اما نکته مهم دیگر در اجلاس را می توان به سخنان ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه نسبت داد که او نیز به عنوان رهبر دومین دارنده ذخایر گازی جهان با معرفی ظرفیتهای گازی جهان در سالهای نزدیک به معرفی توان و پتانسیلهای کشورش در بخش گاز و برنامه های آتی روسیه برای دست یافتن به سهم بیشتر از تجارت بین المللی گاز پرداخت.
    ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه در سومین اجلاس سران جی یی سی اف در تهران، با بیان این که فضای جدید، ساختار بازار گاز را تغییر داده است، افزود: اکنون روشهای جدیدی برای فروش این کالا به وجود آمده است.
    پوتین با بیان این که کشورهای عضو این مجمع ٧٩ درصد گاز کل جهان را تولید می کنند و نیمی از تجارت این انرژی را در اختیار دارند، تصریح کرد: تا سال ٢٠٤٠ میلادی، تقاضای جهانی گاز ٣٢ درصد معادل ٥ تریلیون مترمکعب افزایش خواهد داشت و این در حالی است که در پیش بینیهای سال ٢٠١٤ این عدد ٣,٤ تریلیون مترمکعب بوده است.
    وی با اشاره به تلاشهای این کشور برای ایجاد زیرساختهای گاز طبیعی افزود: سرمایه گذاری در این زمینه نیازمند تضمینهای اطمینان بخش است زیرا باید ریسک سرمایه گذاری را کاهش داد و برای تامین امنیت آن همه باید هزینه کنند و سهم خود را پرداخت کنند.
    وی با بیان این که پروژه راهبردی ملی روسیه تا سال ٢٠٢٥ در حال تدوین است و تولید گاز تا سال ٢٠٣٥ تا ٨٥٥ میلیارد مترمکعب افزایش خواهد یافت، افزود: با شرکای اروپایی کارهای زیرساختی را در حال انجام داریم، همچنین درصدد هستیم به سمت شرق هم صادرات داشته باشیم.
    رئیس جمهوری روسیه تصریح کرد: در نظر داریم فروش گاز را به آسیا به ١٢٨ میلیارد مترمکعب در سال و صادرات گاز طبیعی مایع شده (LNG) را به ٦٠ میلیون تن در سال افزایش دهیم که ١٣ درصد حجم کل این بازار را شامل می شود.
    وی با بیان این که روسیه قصد دارد صادرات گاز به غرب و شرق این کشور را افزایش دهد، افزود: مشکلاتی در این زمینه داریم که امیدواریم با همکاری شرکایمان در این مجمع و دیگر کشورهای علاقمند به استفاده از گاز روسیه برطرف شود.

واکنش بازار نفت به کاهش نیافتن تولید اوپک

شانا:
  • ناتوانی اوپک برای توافق درباره کاهش سطح تولید خود، قیمت نفت را به پایین ترین حد خود در سال جاری میلادی نزدیک کرد.
  • به گزارش خبرگزاری رویترز از سنگاپور، در نخستین واکنش بازار به ناتوانی اوپک برای توافق درباره کاهش تولید نفت، قیمت این سوخت در معاملات امروز (١٦ آذرماه) بازار آسیا با کاهش روبرو شد.

    در نشست روز جمعه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، اعضای این سازمان نتوانستند برای تعیین سقف تولید به توافق برسند و جلسه آنها به تلخی به پایان رسید.

    در زمان ٣٨ دقیقه بامداد به وقت گرینویچ، قیمت هر بشکه نفت خام آمریکا با ٣٩ سنت کاهش، به ٣٩ دلار و ٥٨ سنت و قیمت هر بشکه شاخص نفت خام برنت، با ١٦ سنت کاهش به ٤٢ دلار و ٨٤ سنت رسید.

    با توجه به کاهش  یادشده، اکنون قیمت نفت به پایین ترین سطح خود در سال جاری میلادی نزدیک شده است.

    بانک بارکلی اعلام کرد: در بیانیه های پیشین اوپک، دست کم بر پایبندی اعضا به حفظ تولید در نزدیک سطح ٣٠ میلیون بشکه در روز تأکید می شد، اما در بیانیه اخیر حتی این سطح از پایبندی هم گنجانده نشد.

    با توجه به عرضه بیش از حد نفت در بازار، کارشناسان پیش بینی می کنند که روند کاهشی قیمت نفت ادامه داشته باشد، به گونه ای که بانک گلدمن ساکس حتی قیمت ٢٠ دلار برای هر بشکه نفت را نیز محتمل می داند.

    بانک آی ان زد اعلام کرد: حذف عملی سقف تولید اوپک، آسیب پذیری بازار نفت را شدت می بخشد و با عطف توجه بازارها به عرضه نفت در آمریکا، ممکن است که قیمت نفت کاهش بیشتری را در هفته جاری تجربه کند.

    در بیانیه این بانک آمده است: اعضای اوپک درباره تعیین یک سقف تولید رسمی، حتی گفتگو هم نکردند و به بازار نفت نشان دادند که براساس نیازهای انفرادی خود به تولید نفت ادامه خواهند داد.

آگاهی از جزئیات مدل جدید قراردادهای نفتی تسهیل شد

شانا:
  • جزئیات دقیق مدل جدید قراردادهای نفتی به همراه ٥٢ پروژه معرفی شده به شرکتهای داخلی و خارجی برای سرمایه گذاری از طریق وب سایتی که شرکت ملی نفت ایران تعریف راه اندازی کرده، در دسترس عموم قرار گرفته است.
  • به گزارش خبرنگار شانا، شرکت ملی نفت ایران با ایجاد وبسایتی به آدرس  http://ipc.nioc.ir/Portal/Home/#٣  اقدام به انتشار جزئیات دقیقتری از مدل جدید قراردادها و پروژه های نفتی ایران کرده است.

    مدل جدید قراردادهای نفتی شنبه و یکشنبه هفته گذشته (هفتم و هشتم آذرماه) در یک کنفرانس دو روزه و با حضورنمایندگان بیش از ١٣٠ شرکت از ٤٥ کشور جهان در تهران برگزار شد.

    سیدمهدی حسینی، رئیس کمیته بازنگری قراردادهای نفتی ایران هفته گذشته و در مراسم پایانی کنفرانس دو روزه تهران با بیان این که ما به دنبال به خطر انداختن منافع دیگران نیستیم و در عین حال نمی خواهیم از منافع خود نیز چشم پوشی کنیم، تصریح کرد: همسویی منافع و درنظر گرفتن منافع طرفین می تواند تضمین کننده قراردادی پایدار باشد و شفاف سازی در قراردادها برای ما بسیار حائز اهمیت است.

     میدانهای نفتی آزادگان جنوبی، دارخوین ٣، چنگوله، لایه نفتی پارس جنوبی، جفیر، سپهر، سوسنگرد، بند کرخه، اروند و میدانهای گازی پارس شمالی، کیش، بلال، فرزاد A، میدان خامی، کارون، بنگستان و بلوکهای اکتشافی کویر، مغان، باداد ماهان پارسال، تایباد، تودج، بلوک ٢٤، سردار جنگل برخی از پروژه های ارائه شده در کنفرانس دو روزه تهران هستند.

    در مدل جدید قراردادهای نفتی حلقه های مختلف صنعت نفت (اکتشاف، توسعه و تولید) به صورت یکپارچه واگذار می شوند تا شرکتهای خارجی با چنین قراردادی، انگیزه ای برای حضور در صنعت نفت ایران داشته باشند. در این نوع قرارداد مالکیت مخزن قابل انتقال نیست و مالکیت آن واگذار نمی شود و تولید صیانتی از مخزن، یکی از مهمترین مباحث در این قراردادهاست.

تمامی حقوق این سایت برای شرکت سرمایه گذاری اهداف محفوظ می باشد